Intrebari si raspunsuri despre mediere

  1. Este competent mediatorul sa ma ajute?

In toate tarile civilizate exista un standard de formare a mediatorilor diferentiat prin numarul orelor de pregatire si a materiilor de studiu. In Romania acest standard este stabilit prin lege si certificat de catre Consiliul de Mediere, organism autonom de interes public. Mediatorul isi obtine dreptul de autorizare in urma absolvirii unui curs de formare initiala a mediatorilor finalizat printr-un examen. In cadrul acestui curs viitorii mediatori studiaza tehnici de comunicare, negociere, analiza a conflictelor precum si alte materii specifice.

  1. Daca serviciile mediatorului sunt solicitate de adversarul meu nu cumva va tine cu el?

Printre principiile de baza a medierii regasim impartialitatea mediatorului. Daca in cazul judecatii, judecatorul este cel care decide solutia, in cazul medierii partile decid asupra acesteia. De asemenea interesul mediatorului este de a ajuta partile sa negocieze, in timp ce partinirea de orice natura ar pune in pericol rezultatul urmarit de mediator si anume acceptarea unui acord.

  1. Daca accept sa vin la informare sau la mediere nu cumva ma supun unor riscuri?

Nu exista nici un risc fie ca este vorba de informare sau de medierea propriu-zisa. In mediere nu se intampla nimic fara ca toate partile implicate sa-si dea acordul. Oricare parte poate renunta sau se poate retrage in orice moment si fara nici un fel de urmari. La informare partile afla principalele aspecte legate de mediere iar in cazul in care doresc sa continue, pe tot parcursul medierii vor avea dreptul de a accepta sau refuza desfasurarea acesteia si vor beneficia de confidentialitate.

  1. Cat poate dura cel mai mult o mediere?

Durata medierii depinde de numarul si disponibilitatea partilor ce trebuie convocate precum si de complexitatea cazului. Mediatorul trebuie sa pregateasca cu atentie medierea, sa se informeze cu privire la cauza si sa depuna toate diligentele pentru a reuni partile implicate in disputa. O disputa se poate rezolva in una sau doua sedinte insa exista cazuri cand este necesar un interval mai mare de timp pentru stabilirea zilei in care se va desfasura din cauza indisponibilitatii uneia dintre parti. (exe: o parte este plecata in alta localiate sau chiar in strainatate).

  1. Pot fi insotit de cineva la mediere?

Partile aflate inntr-o diputa au dreptul sa fie asistate de avocat sau de alte persoane. In cazul altor persoane care participa la mediere, mediatorul este obligat sa incheie un acord de confidentialitate cu fiecare dintre ele.

  1. Cum imi aleg mediatorul?

In functie de disputa sau litigiu este bine sa verificam in tabloul mediatorilor sau sa cerem informatii direct de la mediatori, in ce domeniu sunt specializati. Unii mediatori sunt orientati catre un anumit domeniu cum ar fi conflictele familiale sau comerciale. Un alt criteriu de diferentiere poate consta in profesia de baza a mediatorului precum si experinta intr-un anumit domeniu. Cereti oferte de la mai multi mediatori explicand situatia in care va aflati si nu in ultimul rand intuitia personala, alegeti persoana cu care credeti ca puteti comunica cel mai eficient.